Blog Image

Janson & Wessling - Jaktblogg

Bäverjakt

Jakthistorier Posted on 23 Jun, 2014 13:25

Nästan den sista dagen för säsongen kom vi äntligen till skott igen.

2014-05-07, 18,15 kg.Jaktställ

Övrigt Posted on 14 Apr, 2010 22:31

Såg att www.jaktmarken.com reade ut dessa set. Någon som har testat dom? De två första är samma modell men med grön eller camo, kostar 1260:- /st och det tredje kostar 990:- Verkar vara bra pris men är kläderna något att ha?


Hillman Highlander & Hillman Outbrave…Älgjakt i byn

Jakthistorier Posted on 13 Oct, 2009 19:33

Jaktveckan började med en rivstart. Två fjortontaggare påsköts under första drevet. Den ena föll, men den andra hade blivit träffad i benet och försvann fort ut ur såten. Lyckligtvis hade jaktledaren tagit med sin gps-försedda hund som släpptes på spåret. Efter några timmar återfanns älgen i en grund vassjö där den tagit sårlega. Med roddbåt lyckades en av eftersöksjägarna avfånga älgen och ett gediget bärgningsarbete kunde ta sin början. Eftersom marken runt sjön var mycket vattensjuk krävdes närmare tvåhundra meter rep för att kunna spela fram älgen med traktorn. Att dra för hand var inte att tänka på. mer kommer…Träning

Övrigt Posted on 26 Aug, 2009 08:32

Snart dags för älgprov inför kommande älgjakt. Nisse kör vidare i Byns jaktlag medans jag ska till Aplungens VVO och se om Fryksdalshöjden kan bjuda på lite spännande jakt. Nedan skottträning uppe vid abborrtjärn.

/JockeEfterjakt

Jakthistorier Posted on 16 Nov, 2008 11:43

Så var det dags för en rapport om gårdagens efterjakt på älg i Fåläggens VVO i brunskog.
Dagen började med samling vid jaktstugan i Ängen kl 0730. Jag var väl den enda nykomlingen i sällskapet, men några av gubbarna hade jag träffat förut och de andra var väldigt positiva till ett nytillskott i den sinande skaran jägare som fanns kvar. Allt som allt blev vi nitton skyttar och fem drevkarlar. På grund av det låga antalet drevare bestämdes att vi skulle dela upp oss och jaga av Byn och Livnäset på förmiddagen, två ganska små såtar som dessvärre inte höll några älgar för dagen även om spåren vittnade om att det hade varit älg där under natten. Det hela var över på en och en halv timme, ungefär lika länge som det dröjde för mig att lista ut hur jag skulle få radion att sluta brusa. När jag äntligen fick tyst på den kom anropet: “Ok, vi bryter och samlas vid jaktstugan”. Och det fick bli min behållning av fösta passet.

Blog Image samling vid jaktstugan

Efter kaffe och smörgås beslöts att vi skulle jaga av Kronhöjden, ett ganska stort område, så nu fick drevkarlarna ledigt och hundar ta vid. Passkyttar placerades runt hela höjden och jag drog ett riktigt roligt pass. Jag skulle passa uppe på höjden och fick således ett spann på 360grader att observera. “Här kommer det att ända saker i dag” sa killen som visade mig var jag skulle stå. Själv skulle han och en till postera längre bort på var sin höjd, men jag hade inga farliga sjutriktningar så kom det en älg så var det bara att smyga i ett bra pass och skjuta. Snart släpptes hundarna och jag satt på helspänn. Jaktledaren påminde på jaktradion “kom ihåg- bara tjurar och kalvar. Snart sprakade det till i radion igen. En hundförare meddelade “han driver ett ensamt djur ut mot mossen”. Vid mossen small ett skott och älgen föll. En kviga. Passkytten vid mossen hade tyckt att hundföraren hade sagt “tjur” och tvekade inte när djuret kom i pass.
Strax därefter sköts en kalv inte så långt från mig och jakten avbröts. Jag skyndade till passgrannen för att se om han behövde hjälp med kalven och tillsammans med några andra ditskyndande lyckades vi efter mycket dividerande om den bästa vägen dra ut djuret ur skogen.
Blog Image
Efter transport tillbaka till jaktstugan flåddes och hängdes djuren och det bestämdes att vi ska ha köttdelning på torsdag kväll. Hur mycket det nu blir per person. Jag lyckades i alla fall tigga till mig tungorna, eftersom skyttarna inte ville ha dem själva. Kokt tunga är ett smörgåspålägg som heter duga…
Hoppas att jag snart kommer ut i skogen igen, det är vårt att prioritera jakten ibland med småbarn hemma och höggravid sambo.
Waldmanns heil!
Söndagsträning

Jakthistorier Posted on 09 Nov, 2008 19:02

Blog Image

I morse var vi ute och sköt in CG jag och Jocke. Kallt och grått men väldigt trevligt. Skönt att vara ensam på banan och kunna leka och pröva lite som man vill. Vi passade på att testa träffbilderna på våra hagelbössor samtidigt. Mest för att det var kul men det känns bra att få tillfälle att skuta sig “mätt” ibland. Övning ger färdighet säger dom ju så nu när vi har hittat en bana där vi får skuta så mycket vi vill när vi vill kan man ju inte låta bli att träna så fort man får tillfälle. Enda nackdelen är att det blir mörkt så tidigt så här års…

Med kikaren inställd och höga förväntningar kommer jag nu att pina mig igenom nästa arbetsvecka i väntan på lördagens efterjakt. Hoppas min första organiserade jakt kommer att bjuda på många fina skottchanser, men oroa er inte… rapport följer.

Tills dess, väl mött i älgskogen…tillskott i garderoben…

Vapen Posted on 06 Nov, 2008 22:09

Jag hade egentligen ställt in mig på en 30-06:a men när tillfället uppenbarade sig och priset var det rätta slog jag till på en Carl Gustav 6,5×55

Blog Image

Satte på en ny kikare igår, så nu ska jag bara skuta in henne på söndag så jag är redo för efterjakten den 15:de. Jag var inte med på ordinarie jakten på grund av tidsbrist så en dag är nog allt jag får i älgskogen i år… Vi får väl se hur det går.Älgjakten 2008

Jakthistorier Posted on 02 Nov, 2008 21:07

Jaktlag: Fjälls VVO (utanför Koppom i Värmland)

Deltagare: 70 st

Antal jaktdagar: 4 st + 1 dags efterjakt

Blog Image På pass under efterjakten

Nu var det äntligen dags för inlägget om årets älgjakt. Anledningen till att det dröjt så länge var på grund av att min kamera försvann den sista dagen på älgjaktsveckan. Efter lite smått otrolig tur så hittade jag den numera frostiga kameran igår på efterjakten, ca 2 1/2 vecka efteråt. Både kameran och bilderna var intakta. smiley

Detta var alltså den första organiserade jakten som jag varit med på. Vi startade klockan sju på morgonen i jaktstugan på Sågesätern. Fjälls VVO innehåller ca 70 st deltagare varav 15% danskar, många med egen liten stuga i området eller som köpt egen mark för att kunna åka upp och jaga. Jag begriper fortfarande inte hur danskarna lyckas att kommunicera så bra med de infödda Koppomsborna, vilkens dialekt är aningens sluddrig.

Den första dagen jagades med hundar. Jag lyckades dra de två värsta passen som gick att ha, det första, näst längs bort i passkedjan med snårig skog som inte gjorde det så lätt att få till ett ordentligt skott, det andra var ett vägpass i en kurva med en tjock “skogsvägg” framför mig, där det inte gick att se mycket. Det var väldigt svårt att hitta en bra passposition för att täcka av ytorna. Men någon älg dök heller aldrig upp.

Vi hade i alla fall licens för en kapitaltjur som föll på eftermiddagen den första dagen. En väldigt fin 11-taggare som också fick sällskap i slaktboden av en kviga.

Blog Image Kapitaltjuren flås i slaktboden

Resterande dagar så jagades det med gammalt klassikt folkdrev så jag fick sitta på pass på morgonen och motionera mina ben på eftermiddagarna. Nu drogs det bättre pass! Och på onsdagen hände det äntligen grejer…

Jag får in ko med kalv på passet. Nu är till skillnad från tidigare dagar all kalv tillåten, innan bara en av tvillingkalvar. Adrenalinet pumpade på och jag försökte förbereda mig för skott. De två älgarna springer in snett rakt mot mig och stannar till ca 30 meter bort. Men kalven är skymd bakom en kulle så jag är tvungen att avvakta. Kon verkar uppfatta mig och förstår att det här var nog ingen bra väg att ta. De sätter av bort ifrån mig och jag försöker hålla korset på kalvens bog…det är buskar och träd om vartannat och vips är de borta…

Jag ångrar mig gruvligt efteråt att jag inte tog ett skott men nybörjare som jag är, ville jag vara helt säker på att sätta dit kulan ordentligt och få kalven på fall. Nåt eftersök ska inte behöva genomföras på grund av mig inte…men men, hade någon av de andra suttit i samma situation hade det helt säkert smällt. Kalven faller dock för en annan passskytt lite längre bort i kedjan.

Blog Image Här kom ko med kalv travandes

Onsdagens resultat blir bara den enda kalven. Men på torsdagens eftermiddagsdrev där undertecknad ingår lyckas det smälla utav bara den. Jag tror att det sköts åtta älgar i den såten. Det slutar med ett facit på 12 djur totalt och det skall väl anses som något magert med tanke på det stora jaktlaget/området. Det bestäms att det ska bli efterjakt den 1:e november, i skrivande stund i går och det var väl tur det, annars hade jag varit en kamera fattigare.

Efterjakten var en fröjd att vara ute på, solen sken och skogen var vacker. Vi lyckas fälla ytterligare en kalv samt en pinntjur. Några kilon till i frysen, vi var nu “bara” 27 som ska dela på köttransonen. Men allt som allt var det otroligt roligt att få vara med under dessa dagar och det ska mycket till om jag missar nästa års älgjakt. Nu återstår bara att se om man kan ta sig ut och få lite fler jaktdagar under innevarande år.

Tills nästa gång, skitjakt på er.

/JockeNext »